Min bullet journal för 2017.

Om det var något nytt jag snöade in mig på under hösten 2017 var det bullet journal. Jag har suttit i timmar på youtube framför en rad olika vidoer där folk berättade om denna grej och visade hur deras bullet journal sett ut. En kväll bestämde jag mig för att det var dags för en egen och sagt och gjort klickade jag hem en. Med hoppet om att ha hittat en system som jag faktiskt skulle använda och tycka va kul. Har en hög med almanackor, att-göra-listor och anteckningböcker här hemma med endast några sidor ifyllda som sedan glömt bort. Mest för att det var så mycket olika att hålla reda på. Men bullet joural kom som ett ljus på en grå himmel och visade att det fanns en annan väg att gå.  Nämligen en väg där allt kan kombineras i EN almanacka/anteckningbok/kalla-det-vad-du-vill. Endast en (!), vilket låter (och är) toppen! Jag jublade inombord när denna polett trillade ner. Även möjligheten att man kan utforma den helt själv gjorde begäret efter en egen allt större. Och jag ÄLSKAR det! Kan sitta i timmar och skapa och fylla i. Så rogivande och avslappnande, samtlidigt som jag får skapa listor (vilket jag ÄLSKAR)samt strukturera och skapa. Tillfredställelsen i att jag har allt samlat och det känns som om jag strukturerar upp mitt liv är stor. Får lite mer överblick över det jag kallar mitt liv, istället för att skriva allt på post-it-lappar och på mobilen och tänka att detta: det kommer jag ihåg. (Nähädu det gör du inte). Istället hittar du den där skrövliga post-it-lappen några dagar försent och tänker: Juste, attans också! 
Nu slut på sälja in snacket. 
 
Men ni som inte vet vad bullet journal är kan kolla på youtube, där finns massvis med förklarande videos. Typ denna. 
 
Men kort handlar det om att skaffa en tom anteckningsbok som istället för linjer har prickar. I denna kan du skapa din egen struktur, du kanske vill ha en veckovis almenacka, en habbit tracker och en önskelista. Allt du vill kan du skapa i din bullet jouranl, endast fantasin sätter gränserna. 
 
Men nu tänkte jag att vi skulle kolla igenom min bullet journal för 2017. Vi se vad jag gillar och inte gillade med den jag skapade för 2017 och vad som kommer att få följa med in i 2018. Till men hjälp tänkte jag använda ett enkelt tummen-upp och tummen-ner system. Tummen upp = för följa med in i 2018, tummen ner= lämnar kvar det i 2017.  
 
Såhär såg min första sida ut. Inte alls nöjd med den såhär i efterhand, nästa år bli det lite mer diskret och minimalistisk. Så tyvärr får denna: 
 
 
Nästa sida var månadsuppslag. Det jag tar med mig till nästa bok är att inte ha denna struktur. Där ritade jag upp månaderna som ni ser på bilden nedan och sedan fyllde i på sidan av när något planeras in. Detta för att hålla koll på saker som planeras in långt innan veckans sida har skapats (mer om detta på nästa bild) och som jag vill ha koll på. Detta underlättade även när respektive veckan skulle skapas i min bullet journal. Det som dock blev problematiskt var att dessa planerade aktiviteter fylls i lite huller om buller när de planeras eller bestäms. Det kan innebära att det inte blir så fint där på sidan av månaden. Ibland blir det tomma utrymmen för att jag gav lite utrymme i fall något skulle planeras in och jag ska kunna skriva in det i ordningföljd. Men det hände inte alltid att något mer planerades in och då blev det tomma luckor där. Det innebar också att det blev svårt att fylla i och att man behövde göra någon typ av övervägning var man skulle placera beskrivningen. Jag gillade inte att det blev så hackigt/glest och inte alls fint. Så just denna struktur får inte följa in i 2018, men på något sätt vill jag ha kvar månadsöversikten.  
Ger denna både tummen upp och ner, hittade ingen som har såhär halv-tummen-upp. Ni vet sådär lagom, nja och mellanläget mellan upp och ner. 
 
 
Sedan kommer veckouppslagen. Där får man en överblick över veckan alla dagar.  På dessa sidor skriev jag upp alla veckan uppdrag, måste-göra-saker och andra bra att komma ihåg saker. Här har jag egentligen inte så mycket att tillägga föutom att jag gillade det. (plus var också att jag kunde utforma layouten lite efter tycke och smak för verje vecka).
Denna får helt klart: 
 
 
Nästa uppslag kallade jag " En mening om dagen" och denna idé hittade jag när jag scrollade på pinterest (mitt följde beståt typ just nu av 80% bullet journal-relaterat). Handlar helt enkelt om att skriva en mening om dagen, kan vara vad som helts, något du vill komma ihåg eller något som du tyckte var bra med den dagen. Om jag ska vara ärlig gillade jag idén men som ni ser fallerade jag när det gäller att fylla i. November gick bra men december började jag fylla i den 11:e och sen höll det en dag... Men tror nog kommer att ta med denna in i 2018 och hoppas på att jag förbättrar statistiken för ifyllda dagar. 
Trots att jag var dålig på att fylla i och faktiskt komma ihåg detta kapitel, så gillar jag ju idén. Så den får: 
 
En annan idé som jag har sett mycket i videor och som jag gillade var: Habbit tracker. Det kandlar om att tracka vissa beteenden eller situationer och helt enkelt fylla i när du gör dessa/upplever detta. Så att du håller koll på tex hur mycket du mediterar, tränar eller ringer din mamma. Detta tycker jag om. Men kanske inte varje vecka, kan bli lite mycket. Men kommer definitivt att få följa med. 
Får:  
 
 
Sen hade jag en liten kort sektion jag kallade sociala medier, mest för att komma igång med bloggen och samla alla idéer på en plats. Så när idébanken är tom finns ett lager att plocka ifrån. Var mindre bra på att faktiskt skriva ner alla idéer men då jag verkligen vill komma igång med bloggen, på riktigt, kommer jag att på något sätt ta med denna sektion även i 2018. Kanske med en anna struktur och layout. Lite motivation till att damma av denna blogg på riktigt och försöka starta motorn.  
Kör på favorit från ovan. Mittenläget mellan upp och ner. Men mest upp! (för att det handlar om bloggen) 
 
Hade även en "böcker att läsa" sida. Denna var helt onödig. Använde den endast en gång.. när jag fyllde i den första gången. Sen förblev denna lista lika kort som den alltid varit. Gick aldirg tillbaka till denna. Så denna lista lämnar jag i 2017.
Lätt val: 
 
 
Nästa handlade om kameran. Hade en önskelista med saker jag ville ha för att göra min fotonörd på insidan nöjd. Denna användes mycket sporadiskt och var egentligen inte alls så givande som jag trodde. Egentligen gillade jag den mest för att jag fick rita en kamera... 
.. så den får tyvärr tummen ner:
 
Sen hade jag ett kapitel för ekonomi. Där skulle sparmål, budgetar och räkningar samlas. Exakt noll sidor fylldes upp med siffror. Då jag jobbar med ekonomi och faktiskt tycker att det är lite intressant med att sätta upp ekonomiska mål för mig själv trodde jag att detta kapitel skulle användas flitigt. Men... så blev det inte. MEN jag har inte gett upp på denna än. Har nämligen satt upp lite ekonomiska mål för 2018. Efter allt scrollande på pinterest har jag ändå en idé kring vad man kan hitta på för kul i detta kapitel framöver. Blev peppad bara av att tänka på detta.
Denna följer helt klart med, tummen upp!  
 
 
Sist men inte minst har vi min livskompass. Jag älskar den! I mitt fall handlar om att prioritera och analysera min energi. Då jag har väldigt lätt för att snabbt använda upp all energi och sedan undra vart den tog vägen är detta helt perfekt för mig. Det går ut på att jag väljer 8 saker i mitt liv som tar energi just nu. Brukar köra denna månadsvis, men går att anpassa till veckor också (men det hade blivit så krävande för mig att det hade fått en egen rubrik i livskompassen tror jag, men vem vet kanske testar under 2018).
Men det jag gör är att välja ut 2 saker från olika område och sätter dessa som rubriker. Detta är saker/situationer/önskat beetende hos mig själv som jag vill/känner att jag måste fokusera på under kommande månad. Områderna kan vara: arbete, fritid, relationer eller hälsa. Några rubriker kan vara: Stressa på jobbet för att jag har för mycket att göra, ringa mamma 5 gången i veckan, vara ett stöd för en kompis som har det jobbigt, springa minst 2 gånger i veckan, skriva ett blogginläg om ".." ect. Dessa rubriker använs sedan som utgångspunkt när jag sedan ska skatta månadens energiförbrukning. Brukar göra en cirkel med 8 stycken sträck som går från mitten, sträcken brukar vara 10 punkter. När jag sedan värderar månadens energiåtgång värderar jag respektive rubrik från 0 =inte lagt någon energi på detta medan 10= lagt så mycket energi jag kunnat på detta. Sen får man ett mönster i sin cirrkel när man kan se vart energin tagit vägen: volia, se min bild nedan (den månaden la jag nästan all energi på jobb-relaterade saker). 
Sen behöver man såklart inte vara begränsad till dessa områden, bara till för hjälp, Väldigt fritt, anpassa efter ditt liv och mål. Efter varje vecka/månad gör du sedan så att du värderar hur mycket energi du lagt på varje sak. Behöver inte ens vara energi egentligen kan vara tid, upprepningar eller annat måttlighet du väljer att mäta/värdera i. Tycker denna är en bra hjälpande hand för mig, för att både kartlägga eller motivera mig till ett viss önskat beteende. 
Hekt klart förtjänat: 
 
 
 
Det var allt från min bullet journal 2017! Nu ska jag inte orda mycket mer, har blivit ett alldeles för långt inlägg nu. Nu som orkat tagit er ner hit: TACK och ni som också hakat på detta med bullet journal, vad är ett måste i er bullet journal för 2018? 
 
 
 
 
 
 
 
Allmänt | |
Upp